Predošlé tipy týždňa

27.12.2014 00:00

Vetvenie - Pluméria sa prirodzene rozvetví pri kvitnutí. Staršie rastliny alebo vysoké nerozvetvené rastliny sa zvyknú zrezávať; v mieste rezu vyrastú nové výhonky.

Miesto, kde je rastlina zrezaná (a teda aj odrezok), by sa malo vydenzifikovať. Aj bežná mletá škorica je výborná na dezinfekciu. Zabraňuje rozmnožovaniu plesní, bakterií, či vírusov.

******

S hnojením sa začína, keď má mladá rastlina aspoň 4 pravé listy. Množstvo hnojiva je 1/4 z bežnej dávky. Bežné množstvo sa odporúča po presadení do väčšej nádoby. Zo začiatku sa môže použiť hnojivo s vyrovnaným pomerom NPK (11:11:11), neskôr s vyšším množstvom fosforu (na podporu kvitnutia).

******

Začiatok roka je najlepší čas na nákup čerstvých semien. Vyklíčenie je v podstate zaručené. Neodporúčam kupovať mix semien, pretože v mnohých prípadoch neviete akú Plumériu zasadíte. Seriózny predajca pošle mix semien tak, aby malo každé semienko označenie typu Plumérie.

******

Polievanie počas leta - treba polievať často ale pred polievaním treba skontrolovať, či nie je zem ešte vlhká. Experti na pestovanie Plumérie však odporúčajú sem tam nechať zeminu trochu viac vyschnúť (voda vsiakne pomalšie).

******

Cez leto môžte rastlinu zasadiť aj do zeme. Niektorí pestovatelia to odporúčajú s tvrdením, že korene sa neprehrievajú tak ako v kvetináči. Nie je to však povinnosť, či nevyhnutnosť.

Keď však teploty klesnú pod 10°C, treba ju schovať dnu.

******

Pri zalievaní treba dbať na to, aby voda neostávala v miske pod kvetináčom či v črepníku. V opačnom prípade by korene začali hniť.