Kde zohnať Plumériu

01.04.2016 00:00

Jedna možnosť je priviezť si odrezok alebo aj rastlinu zo zahraničia. Ak však nemáte takéto šťastie, môžte si objednať semená, odrezky aj raslina cez internet. Nižšie uvádzam zopár tipov a odkazy na predajcov.

Ak plánujete nakúpiť semienka:

ako som už spomenula v časti o pestovaní zo semien a odrezkov, odporúča sa vysádzať semienka začiatkom roka. Je to z dvoch dôvodov:

    1. v decembri a januári sa dajú zohnať čerstvé semienka, ktoré klíčia najlepšie

    2. rastlina má dostatok času, aby do zimy zosilnela a pripravila sa na zazimovanie

Pri nákupe treba myslieť na to, že Plumérie sa pestujú ako stormy či veľké kríky a bežne sú zasadené v zemi, kde majú korene dostatok miesta a živín pre rast a kvitnutie. V črepníkoch sú obmedzené, takže nikdy nedorastú do bežných veľkostí alebo dokonca nevykvitnú. Avšak pre črepníky boli vyšľachtené špeciálne kultivary… a ich výber je naozaj obrovský. Ako ich spoznať? Sú to druhy Plumérií, ktoré majú v názve alebo popise „dwarf“ (trpaslík/trpasličí), „small“ (malý), alebo „medium“ (stredný).

Taktiež som sa dozvedela, že v našich podmienkach sa najlepšie darí (a ľahšie vykvitnú) Plumérie s bielymi a žltými kvetmi, konkrétne aj druhom Celadine, Maui Beauty (a jej hybridom/sadeniciam ako napr. Abigail, Aphrodite, Francoise, Henrietta), či Riviera Rainbow. Tejto téme sa venujem v časti "Plumérie pre začiatočníkov".

Zopár tipov na predajcov:

www.frangipani-kaufen.de - overený, čerstvé semienka, rýchlo doručené, dobrá cena a poštovné

www.pflanzenkindergarten.de

www.frangipani-garden.de/pflanzen.html

www.frangipanic.de/produkt-kategorie/frangipani-plumeria-pflanzen/

www.sunshine-seeds.de/Plumeria-170c.html?iosCid=d52f7a1eb21bf03b91d1a8dc0cac6473

https://www.plumeria2u.co.uk/ - kvalitné rastliny a semienka, avšak, POZOR na tohto predajcu, pretože nie je spoľahlivý. Mnohé objednávky rastlín sa záhadne strácajú a nikdy neboli doručené (ani po potvrdení od predajcu, že zásielku poslal ešte raz). Taktiež je PROBLÉM s komunikáciou. Na začiatku veľmi pekne reagujú, poradia a odporučia, ale ak sú otázky ohladom nedoručenej objednávky, tak odpovede sa nedočkáte. Ja som si bjednala Plumériu Abigail ešte v máji 2012 a doteraz mi neprišla (január 2013) a od Augusta nereagujú na emaily ani telefón. Čiže, ak by ste chceli niečo od tohto predajcu, odporúčam objednať max. semienka.

https://www.adeniumstore.com/ - zatiaľ som nemala možnosť overiť

www.ebay.com/ - ako inak, aj ebay je možnosť ako lacno nakúpiť, ale treba myslieť na to, že ponuka a sľuby nemusia byť vždy reálne. Predajcovia Plumérií varujú, že cez ebay nemusíte dostať čerstvé semená, odrezky nemusia byť dostatočne veľké a hrubé na to, aby sa zakorenili a rástli ďalej. 

Slovenské a české stránky:

plumeria4u.webnode.cz/plumeria-rostliny/

 

Maui Beauty                                                              Abigail

        

Aphrodite                                                                   Francoise

         

Celadine                                                                     Riviera Rainbow

Picture of Celadine